top of page

Pedagogiek

Kinderen zijn krachtig want kijk naar wat ze allemaal al wél kunnen! Ze kunnen ontzettend veel, het zijn geboren onderzoekers, nieuwsgierig en leergierig. Een kind heeft honderd talen’, daarom dat volwassenen eerst en vooral naar kinderen moeten kijken en luisteren. Dan zie je hoe ze zich niet alleen uitdrukken via woorden, maar ook door te zingen, ergens heen te kruipen, te tekenen, te kleien, te spelen, te DOEN!
Ervaringsgericht ontdekken

 

Wij willen kinderen de kans geven om dingen te onderzoeken en te doen! Wij laten hen kennismaken met de wereld door hen verschillende materialen aan te reiken tijdens spel- en knutselactiviteiten waarmee ze kunnen experimenteren.

 

We focussen op de beleving van kinderen: een ode aan de kriebelkrabbelperiode! Maar de wereld is ook veel méér dan thuis, grootouders of de kinderopvang en daarom ravotten we in ons bos, halen we wekelijks yoghurt naar de boer, doen we boodschappen in de buurt, halen we de post naar de grote school, spelen we op de kleuterspeelplaats, bezoeken we de bibliotheek, inspecteren we de werken in de straat, enz… De uitstappen met de bakfiets vinden onze kinderen heerlijk!

 

In de tuin kunnen de kinderen fietsen, glijden, klimmen, krijten,… Maar onze buitenspeelruimte reikt verder want het hele schooldomein baadt in het groen en daar maken we gretig gebruik van.


Een wandeling in het Poelenbos is telkens een ware ontdekkingstocht waarbij de kippen en vogels de kinderen verwelkomen. De wandelpaadjes in de buurt leiden naar de boerderij en de vele koeien. Natuurbeleving om te bewegen en te ontdekken, ook bij regenweer en als het vriest. Daarvoor hebben wij aangepaste regen- en skipakken!

 

Wij geloven dat een individuele aanpak een positieve invloed heeft op het welbevinden. Een kind dat zich goed voelt, kan zelfzeker opgroeien met een open blik op de wereld. Wanneer een kind zelf mag spelen volgens eigen interesse, draagt dit bij aan de betrokkenheid.

 

Een kind dat betrokken is, speelt diepgaander, vol concentratie waardoor het al zijn mogelijkheden aanspreekt om bij te leren.

Gezonde voeding
​

Sinds begin 2022 koken we niet meer zelf maar wij dragen nog steeds gezond en lekker hoog in het vaandel! A-Malop bezorgt ons gevarieerde warme maaltijden, aangepast per leeftijd, en de kinderen vinden ze heerlijk! We eten wekelijks minstens 1 keer vegetarisch en hallal-maaltijden zijn ook beschikbaar.

 

Wij vinden het belangrijk dat kinderen alles leren eten en dat kan enkel door de maaltijden van kleins af zo ruim mogelijk te variëren: pastinaak, knolselder, koolrabi, spitskool, avocado, Chinese kool,…


Kleine boodschappen doen we samen met de kinderen in de buurt, groenten en fruit worden wekelijks geleverd. 

Verzorging

 

​De verzorging van de kinderen gebeurt met kwaliteitsproducten van Biolane, Nivea en Mustela zodat ze altijd proper en comfortabel hun luier kunnen dragen.

 

Slapen en rusten kunnen de kinderen in hun eigen bedje en wanneer ze dit zelf aangeven. Wij willen de kinderen de kans geven te slapen wanneer ze moe zijn. Uitgeruste kinderen zijn gelukkige kinderen die zin hebben om actief deel te nemen aan het opvanggebeuren.

 

We zetten bewust in op persoonlijk contact tijdens verzorgingsmomenten om de band met kinderen te versterken. Er wordt gepraat, gelachen en gespeeld. Het plezierig samenzijn zorgt voor een betrouwbare relatie tussen begeleider en kind.

​

Vanaf babyleeftijd begeleiden wij kinderen tijdens verzorgingsmomenten bij hun zindelijkheid. We hebben een eigen zindelijkheidsbeleid waarbij we kinderen uitleggen en tonen wat pipi-kaka juist is. Want naast het lichamelijk kunnen en het willen, is het kennen (begrijpen) de grootste stimulans. Wij spreken dan ook van zindelijkheidsbegeleiding en niet van training. 

 

Met aangepaste prikkels proberen we de zelfstandigheid te bevorderen.

Ouderparticipatie

 

De ouders zijn de eerste opvoeders. Iedere ouder heeft zijn eigen waarden, wensen, verwachtingen en opvoedingsstijl. Wij tonen respect voor de waardigheid van de ouder en de sociaal-culturele waarden van het gezin. Daarom willen we zoveel mogelijk aansluiten bij het opvoedingsproces van de ouders.

​

Het intake-gesprek en de wenmomenten met ouder zijn voor ons een kans om de werking van het gezin te leren kennen en die stijl door te trekken naar de opvang. Het is de bedoeling dat de opvang zich kan aanpassen aan het kind en niet andersom. 

​

Ouders of andere relevante personen in het leven van uw kind zijn steeds welkom in de opvang, op welk moment ook: om te helpen, een verjaardag te vieren, een activiteit te organiseren of een uitstap mee te begeleiden.

​

Wij hebben een werkgroep van en door ouders die instaat voor de organisatie van het jaarlijkse Pinkeltjefeest! Wij houden er van wanneer ouders niet enkel mee werken maar ook mee denken over de pedagogische werking van Pinkeltje en over opvoeding in het algemeen... 

​

Het Afrikaans gezegde "It takes a village to raise a child" geldt ook voor ons!

Wenbeleid​

 

Om uw kindje rustig te laten wennen aan de opvang, voorzien we vanaf één maand voor de eigenlijke startdatum 3 wenmomenten samen met mama of papa. Het 4de en laatste wenmoment blijft uw kindje zonder uw begeleiding in de crèche. Meer wenmomenten mogen altijd!

​

De momenten met de ouder zorgen ervoor dat het kind geleidelijk aan kan wennen aan de kleurrijke omgeving, nieuwe geuren en geluiden, een andere slaapkamer en de begeleidsters. Wij stellen ons kinderdagverblijf open zodat wij u, uw kind en uw gewoontes kunnen leren kennen. Tevens geeft het de ouders de kans de begeleidsters, het kinderdagverblijf en de werkwijze van dichtbij mee te maken. Wanneer de eerste echte opvangdag aangebroken is, zal het voor het kind en de ouders veel makkelijker zijn om los te laten. Die eerste werkdag zal voor de ouders minder stresserend zijn. U zult merken dat u met vertrouwen uw kindje zal kunnen achter laten en het kind zal deze dag niet meer ervaren als een plotse verandering.

​

De wenmomenten zijn verplicht; deze met de ouders zijn gratis, enkel het laatste wenmoment, waarbij het kind alleen in de crèche blijft, wordt aangerekend volgens het inkomenstarief.

​

Opvoeden doen we samen en samen staan we sterk!

bottom of page